Oppositionsråd

December 2019

Betraktelser mot slutet av 2019

Niklas Daoson

Det är ett speciellt år som vi lägger till handlingarna. Vid årsskiftet fick vi släppa ordförandeklubborna i de olika nämnderna. AnnSofie Andersson lämnade över ledarskapet efter många framgångsrika år. Utvecklingen har varit fantastik i Östersunds kommun under AnnSofies ledarskap och det är inte vilken ledare som helst som nu lämnat facklan vidare.

Jag tycker dock att vi socialdemokrater på riktigt börjar finna formerna för oppositionsarbetet. Jag tillträdde den första april och har tillsammans med vännerna i fullmäktigegruppen och vice-ordförandegruppen satt full fart i att bedriva politik. Allteftersom har vi hittat in i rollerna och tagit strid för att både stoppa dåliga saker och bidra till att utveckla ett Östersund där vi är starkare tillsammans!

Jag tror att det blivit tydligt för östersundaren att det spelar roll vilka som styr och att omläggningen mot en högerkurs inte passerat obemärkt. Jag tänker såklart på allt med Engelska Skolan men också nu senast på det nya särskilda boendet på Bangårdsgatan. Borgarna sätter in högsta växel i förverkligandet av sin privatiseringsiver, kosta vad det kosta vill då ideologisk övertygelse sätts före både sans och förnuft.

Ingvar Carlsson sa en gång att ”borgarna opponerar och socialdemokraterna regerar och då går det bra för Sverige”. Det ligger mycket i det också ur ett östersundsperspektiv. Att vara i opposition kommer aldrig kännas naturligt eller vara önskvärt för oss socialdemokrater. Vi tror på politikens möjligheter att forma samhället till det bättre och varför skulle vi då vilja stå vid sidlinjen?

Det är i ärlighetens namn inget kul att inte få bestämma. Glädjande i det sammanhanget är dock att vi trotts vår oppositionsställning faktiskt lyckats få igenom bra saker och bra politik. Vi har bland annat fått högern att backa på några av de värsta besparingsförslagen de först lagt fram men också till exempel fått igenom fria arbetskläder för inomhusbruk i förskolan och ett beslut om att införa äldre/familjevänlig snöröjning. Detta är saker som vi gick till val på att införa och därför känner jag mig extra stolt över att vi ni fått igenom förslagen.

Det är med tilltagande oro som man från Östersund följer den nationella politiska debatten. Framväxten av ett nationalkonservativt brunblått block förpliktigar arbetarrörelsen till hårt arbete och många av våra historiska framsteg riskerar att utmanas. Vår rörelse behövs lika mycket nu som någonsin tidigare och det måste bli utgångspunkten för att lägga i en ytterligare växel och ge järnet 2020.

Jag tänkte avrunda med ett citat från av Per Nuder: ”Den politiker som saknar kommunpolitiks erfarenhet har inte mött politikens vekliga vardag – de långa sittningarna i syrefattiga sessionssalar med föredragningar om exploateringsavtal omhändertaganden, fjärran från rikspolitikens tevekameror och smattrande applåder. All politics is local, som den amerikanske talmannen Tip Oniell en gång sade”.

När det känns motigt på internationell nivå med Trump, Johnson och Brexit eller nationellt med djupt konservativa vindar och vikande opinionssiffror så gräver vi där vi står. En bättre värld är möjlig och vägen dit börjar här hemma och där kan alla hjälpa till och alla behövs!

Kom med oss i det fantastiska jobbet med att skapa framtidens Östersund.

God jul och gott nytt år!

 

 

September 2019

Hej vänner

När jag satte mig för att skriva dessa rader så läste jag igenom de brev som jag skrivit här tidigare. I maj delade jag några intressanta artikellänkar om bland annat Engelska skolans etablering i kommunen.

I både artiklar  Borgarna leker affär med skolan   som vi skrev och i debatter i barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige så återkom vi till frågor om hur etableringen av IES skulle komma att påverka skolstrukturen.

Bland annat skrev vi såhär: ”Vad borgerligheten däremot inte vill göra är att ta reda på vilka konsekvenser denna etablering kommer att få för den kommunala skolstrukturen i övrigt. Vi tänker då i första hand på Körfältsskolan som var tänkt att bli en del av nya PC,”

Den här veckan har effekterna börjat bli tydliga.

Vi socialdemokrater hade en annan plan som hade gett eleverna på Körfältsskolan de allra bästa lokalerna i en helt ny kommunal PC-skola.

Vi beklagar verkligen att borgarna valde en annan väg och de genom att skriva bort PC till engelska skolan slog spiken i kistan för Körfältsskolan.

En som inte skräder orden kring detta är LT:s ledarskribent Tord Andersson ”Sanningen är att den borgerliga majoriteten gör allt för att behaga Internationella engelska skolan, IES och därför beter sig som gamla tidens husbonde som sjasade iväg familjen och tjänstehjonen när han fick finfrämmande från stan”.

Tord Andersson: Det är en nedläggning inte en omstrukturering

Skolområdet dominerar just nu den lokala politiken. Förutom nämnt så har vi kommit överens med Alliansen om att stadieindela skolstrukturen. Med detta menas att skolbyten sker efter åk 3 eller åk 6 istället för vid åk 5. Detta är ett viktigt steg för att både leva upp till skolans styrdokument men också för att höja kvalitén och elevernas resultat. Det är bra om vi i långsiktiga inriktningar kan hitta breda överenskommelser som håller över tid.

Förutom arbetet med skolstrukturen så la vi socialdemokrater under våren in en motion om fria arbetskläder för inomhusbruk för personalen i förskolorna.

Detta är ett av de vallöften som vi ställde ut inför valet och som vi nu hoppas kunna göra verklighet av. Tyvärr så röstade borgarna ner förslaget i kommunstyrelsen nu i tisdags men vi hoppas att de tänker om och tänker rätt när det är dags att avhandla frågan i fullmäktige.

Under förra mandatperioden var rollerna faktiskt de omvända. Då gällde frågan arbetskläder för utomhusbruk och vi sa först nej i nämnd och styrelse för att lyssna in och ändra oss i fullmäktige Därför ändrade vi oss om fria arbetskläder

Vi förstod vad som var rätt i frågan och hoppas nu att de styrande gör samma sak. Argumenten borde vara färska i de styrandes minne.

För oss socialdemokrater är detta egentligen inte svårare än att kön aldrig kan få avgöra om du ska få de arbetskläder som du behöver för att utföra ditt arbete!

För dig som är intresserad av skolpolitik rekommenderar jag vårt nästa medlemsmöte som är den 21 oktober klockan 18.30 på Parkskolan. Då kör vi ett helt möte under rubriken ”tema skola”. Kom och informera dig om de frågor som just nu är uppe på bordet och var och påverka inriktningen framåt.

Slutligen hade det varit läckert så här i oktober att kunna avsluta ett brev men några rader om läget i svampskogarna. Nu är jag dessvärre dålig på detta och trots en del tappra försök till att finna lyckan så har jag oftast återvänt till bilen med blöta strumpor, kalla (läs sura) barn och … tomma korgar.

Så för att slippa begå en Göran Persson, vilken i ett famöst uttalande 2006 slog fast att inte var någon mening att försöka plocka svamp då det hade varit alldeles för torrt i markerna samtidigt som det blev ett av de bästa svampåren någonsin, så väljer jag att passa.

 

Allt gott

Niklas Daoson, oppositionsråd.

 

 

Augusti 2019

Hej

Jag hoppas att du haft en härlig sommar och fått ladda upp med nya krafter. Själv har jag hunnit med både en tågturné i Sverige och en vecka på ”Mallis” med familjen.

Numera känns det som om sommarvädret engagerar lika mycket för att landa om det blir Önsjön eller Storsjöbadet som att det inleder samtal om vad som händer med planeten. Och även om vi hemma i Östersund inte haft lika höga temperaturer i sommar som förra året så var både juni och juli, 2019, de varmaste av sitt slag någonsin i världen. Vi följde väl alla rapporterna från bland annat Paris och Frankrike där fotbolls-VM avgjordes i temperaturer som nådde över 45 grader!

Klimatfrågan kommer bli vår generations ödesfråga. Vi socialdemokrater behöver flytta fram positionerna och det är därför med glädje jag följt diskussionerna inför SSU-kongressen i Karlstad. Det går inte att ta miste på beslutsamheten hos de unga sossarna att skjuta moderpartiet framför sig i miljö- och klimatpolitiken.

Vi socialdemokrater behöver leda mot en rättvis klimatomställning. Den enskildes klimatångest behöver ersättas av ett tillsammans för utveckling, förändring och förbättring. Såhär sa Stefan Löfven tänkvärt i sitt tal på partikongressen i Örebro:

”Socialdemokratin, som ideologisk kraft, kommer ha en fullständigt avgörande roll i detta.

Vi ska leda en rättvis klimatomställning. Där alla ska göra sitt, utifrån sina förutsättningar i landet,  men där rika behöver göra absolut mest. Den behöver göras av folket, för folket, och med folket, där det inte är ett ok du som enskild ska bära, utan en uppgift vi har ett genomföra tillsammans”.

Även om den meteorologiska hösten förhoppningsvis ännu dröjer ett tag så har den politiska redan inletts. Kommunstyrelsen sammanträder på tisdag och nämndernas arbete påbörjats.

Den 16 september har vi ”kick-on medlemsmöte”. Kom dit och ta med en vän vetja. Det blir en bra kväll tillsammans med kamrater där du kan få all information om höstens många aktiviteter.

Du behövs (!) och allteftersom hösten går kommer våra insatser i opposition bli avgörande. Det nya högerstyrets omläggning av politiken kommer synliggöras på många områden och vår socialdemokratiska strävan – om ett bättre Östersund för de många inte för de få – både behöva försvaras och drivas.

Vi ses

Niklas

 

 

Östersund, Maj 2019

Hej

Jag vill först av allt uppmana alla att rösta i EU-valet senast nu på söndag.

Rösta för demokrati, schyssta jobb och minskade klyftor. Om vi lyckas få 70 000 fler socialdemokrater eller 0.4 % fler av väljarna att gå till valurnorna och lägga sin röst på oss så kan vi för första gången öka i ett EU-val!

Vill du bidra? – kom med i kampanjen. Kontakta Anton Waara [email protected]

Jag tänker att du som läser dessa rader kanske inte känner mig (än) eller undrar vem jag är som skriver här.

Jag heter Niklas Daoson och vi kanske ska börja med att reda ut historien bakom det knepiga ”hittepå-efternamnet”. Det består i alla fall av en blandning mellan det i Vietnam vanliga namnet Dao och sedan den klassiska svenska ändelsen -son. För att göra det ytterligare lite stulit så ska det också bara vara ett ”s”

Vadan detta?

Jag har småsyskon som är adopterade från Vietnam och när min pappa och syskonens mamma skulle gifta sig ville ingen av dem ta den andres namn varför de hittade på denna variant där Vietnam alltså då möter Sverige.

Jag är 34 år och bor tillsammans med min Sambo Ida och två söner Manne och Sven i en lägenhet på Skolgatan i Östersund.

Jag har varit politisk intresserad i hela mitt liv men kom på allvar in i förtroendevaldsvängen i samband hemflytt till Östersund valåret 2010.

Jag har sedan hemflytten till Östersund jobbat som polis, sedan 2015 som utredare på guppen för grova brott. Under förra mandatperioden var jag polis på deltid och satt samtidigt som ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Efter ett kort tillbakavändande till statsverket efter valförlusten så är jag nu sedan den 1 april oppositionsråd.

Den här gången blev det fokus på vem jag är men planen är i alla fall att jag framöver kommer skriva ett månadsbrev här på hemsidan med lite olika spaningar och såklart ge rapporter från kommunen och det politiska livet i Östersund.

För att inte bli för långrandig så tänker jag bara nämna de frågor som varit på tapeten i slutet och lägga upp några länkar för vidare läsning.

Internationella Engelska Skolan:

Borgarna leker affär med skolan

Skarp skiljelinje kring engelska skolan

Ännu ett ja till engelska skolan

Storsjö strand:

Stor enighet om förändringarna på Storsjö strand

 

Allt gott och väl mött.

 

Niklas Daoson

 

Kontakt

Nedan hittar ni vårt oppositionsråd

Niklas Daoson
Niklas Daoson

Oppositionsråd

[email protected]

070-236 38 70

facebook Twitter Email